Redo att bygga eget hus?

Många drömmer om att bygga eget hus. Det är lätt att förstå varför. Genom att bygga ett hus från grunden så får man också ett hus som fullt ut är anpassat mot de egna behoven, den egna smaken och de krav man har. Köper man ett befintligt hus så kan man komma långt genom olika renoveringar - bygger man ett eget hus så når man hela vägen fram.

Det finns emellertid både för- och nackdelar med att bygga hus. De stora fördelarna nämnde vi ovan. Hur många gånger i livet får man chansen att förverkliga sina drömmar? Har man möjligheten så bör man också ta den. Ett husbygge kostar dock pengar. Man brukar tala om att köpet av ett hus är den största investeringen man tar som privatperson - att bygga ett hus är avsevärt mycket större. Det är naturligtvis en nackdel.

Samlade tankar om att bygga hus

Vi tänkte gå igenom lite samlade tankar kring ett husbygge. Detta i syfte att informera om olika detaljer som annars kan falla mellan stolarna. Förhoppningsvis så kan vi genom detta ge dig en enklare och billigare resa fram till ditt drömhus. Eller kanske får vi dig att skjuta projektet på framtiden.

  • Tänk igenom innan. Att bygga ett hus är något som kräver god planering. Ju mer stenar du vänder på, desto bättre kommer allting att bli. Ska du bygga ett hus med lösvirke - och i så fall: hur ska entreprenadformen se ut? Har du tänkt dig ett nyckelfärdigt hus - i så fall; vilken leverantör ska du välja och hur ser upplägget ut gällande entreprenaden. Tänk även på att klargöra med kommunen om anslutning till brunn och avlopp samt alla frågor som rör ditt bygglov.
  • Bygg för framtiden. Ta i från tårna, det är rådet. Vi säger detta med stor vetskap om att extra utrymme kommer att kosta mer pengar. Men, vi säger det även med en tanke på att många familjer de facto agerat fel i denna fråga. Hur din familjesituation ser ut idag är viktig i samband med att du bygger ett hus, men lika viktigt är att tänka lite på framtiden. Vad händer om ni får ytterligare ett barn? Vad händer när barnen blir tonåringar? Räkna även på sådana saker. Ett extra rum eller ett badrum extra kan rusta er för framtidens behov!
  • Ta hjälp. Ensam är långt ifrån stark i detta. Ta gärna professionell hjälp och se över vilka lösningar för exempelvis energi som finns - och passar för just den mark du ska bygga på. En arkitekt är i sammanhanget ingen dum idé. Genom att anlita en sådan får du dels ett hus byggt enligt dina önskemål och dels också ett optimerat sådant sett till läge, energi och vid val av material. Du får dessutom en fördel i din bygglovsansökan som måste vara korrekt och komplett och där alla ritningar ska vara fackmannamässigt utförda.
  • Investeringen? En tråkig fråga måhända. Man köper ett hus för att bo i det och inte för att sälja det. Det oförutsägbara kan emellertid inträffa och då vill man också ha tillbaka de pengar man lagt - gärna med ett påslag. Vår poäng: det kostar lika mycket att bygga ett hus i Stockholm som i norrlands inland. Chansen till avkastning eller ens pengarna tillbaka i samband med en framtida försäljning är minimal vid den senare. Tänk ett varv extra om du ska bygga på ett ställe där huspriserna är låga. Där kanske det är bättre att köpa ett befintligt hus och renovera det från grunden.
2 Oct 2020