Tandimplantat som passar dig

Har du tappat en tand eller fått en tand utdragen? Känns det tomt och ser osnyggt ut? Då kan du satsa på någon typ av tandimplantat så att du får tillbaka all funktion och skönhet igen.

Det kan finnas många olika anledningar till att du tappar tänder, eller att tänder måste dras ut. Du kanske har varit med om en olycka, av något slag, som har slagit ut tanden, eller som har skadat tanden så pass att den måste dras ut. Det kan även vara en skada som finns på käkbenet där tanden sitter, eller en skada eller inflammation i tandköttet. För länge sedan fanns det inte något att göra när sådant hände. Det enda som gick att göra var att ersätta tänderna med löständer, när alla hade trillat ut. Idag har däremot forskningen och tekniken kommit så pass långt att det finns en mängd olika sätt att lösa detta problem på. Idag kallar man det för tandimplantat och det finns anpassningar som kan göras så pass att du får något som är skräddarsytt och som passar perfekt för dig.

Rätt färg och form på ditt tandimplantat

När ett tandimplantat tillverkas idag utgår man ifrån hur dina övriga tänder ser ut och hur tanden, du nu är utan, var skapad. Man strävar efter att skapa tandimplantat som ser ut att vara äkta tänder och dessutom en av dina egna äkta tänder. Implantaten går att göra som enstaka tänder och ända upp till en hel tandrad, eller för alla tänder du har i hela munnen. Det går även att variera hur tänderna fästs i munnen. Från tänder som går att ta ut till tänder som är fästa i tänderna vid sidan om eller i käkbenet. Hur man väljer att göra beror på ditt önskemål men även dina förutsättningar. Kanske är ditt käkben så skadat så det inte går att fästa en ny tand där, exempelvis.

Tillverkning av tandimplantat

Att kunna skapa tänder som ser riktiga ut, och dessutom som dina egna riktiga tänder, kräver personal som är hälften tekniker och hälften konstnärer. Det finns också en hel räcka med hjälpmedel för att tänderna ska bli likvärdiga med de andra. Det gäller även för tändernas hållbarhet. Idag tillverkar man implantat som är mycket hårda och tåliga, precis som dina egna tänder eller ännu bättre. Du behöver alltså inte oroa dig ifall du plötsligt blir utan en eller fler tänder. De kan ersättas.

20 Oct 2021