Överväger du att flytta ut på landet?

Urbanisering i Sverige har pågått under en lång tid. Folk söker sig till våra större städer och man gör detta av flera olika skäl: arbete, studier, äventyr, sociala sammanhang och för att ta del av allt som en större stad har att erbjuda. Det sker över hela världen och är inte unikt för Sverige. En stor stad som Stockholm är lockande.

Det för emellertid även med sig stora negativa saker. Stockholm är en dyr stad att leva i och det är en stad där framförallt en väldigt skev bostadsmarknad finns. Priserna för bostäder har ökat under en lång period och detta som en följd av att det sker en sådan stor inflyttning i kombination med att det inte byggs nytt i den takt man önskar. Att det dessutom finns en väldigt mättad hyresmarknad för inte saken bättre. Vill man flytta till Stockholm så får man också betala ett pris: både ekonomiskt och socialt.

Ett trendbrott har skett - fler flyttar från Stockholm

Det har börjat synas ett trendbrott här. Fler har börjat söka sig bort från Stockholm. För första gången på många, många år så är utflyttningen högre in inflyttningen. Detta gäller primärt för en grupp människor: småbarnsfamiljer. Det är också något som får anses följa en viss logik. När man blir förälder så förändras behoven.

Man prioriterar annorlunda och väljer i och med detta bort allt det som man tidigare njutit av i Stockholm - krogen, teatern, restauranger, nattklubbar. Utöver detta börjar det bli drygt med tunnelbana, med trängsel, med att pendla och med att allting tar sådan tid. Lugnet lockar mer än farten. Man väljer att flytta ut på landet igen.

Vad kan du förvänta dig av en flytt ut på landet?

Ett annat starkt skäl till varför många väljer kontakta en flyttfirma och att flytta från Stockholm är de nämnda priserna. Man får ett behov av en större bostad och i och med detta måste man också upp på en ny platå rent prismässigt. I Stockholm kan en flytt från en tvåa till en trea innebära någon extra miljon i lån. Det är klart att det påverkar. Dessutom är det inte sällan så att man i och med detta måste byta område också. Det spelar också en roll: man kan lika gärna börja om i en annan stad på landet som i en annan förort.

Vad kan man då förvänta sig av en flytt ut på landet? Det första är att det finns både för och nackdelar. Det senare måste man vara beredd på. Det finns inte lika mycket att göra, det finns inte samma utbud och det finns inte lika mycket folk att umgås med. Det är en stor omställning. Men, det positiva är ändå övervägande och vi samlar några fördelar här nedan:

  • Enklare liv. Du kan ta bilen - eller cykeln - vart som helst och vara framme på några minuter. Att handla kräver ingen planering.
  • Barnet får trygghet. Barnet får snabbt kompisar och ett eget sammanhang på förskola och i den vanliga skolan. Det finns idrottsföreningar och det finns en massa andra aktiviteter att ta del av.
  • Mer bostad för pengarna. För pengarna man får för en två i Stockholm får man ett slott på landet. Det är en avgörande punkt: plötsligt har man en tomt, en trädgård och ett eget garage att sysselsätta sig med.
  • Närmare familjen. Många av de som flyttar är hemvändare. Man återvänder till sina rötter och får i och med detta en smidigare logistik med barnpassning och allt annat. Barnen får en chans att lära känna sina mor- och farföräldrar och övrig familj. Man blir ofta tightare.
  • Natur. Inte sällan föds nya intressen i samband med att man flyttar ut på landet. Naturen sätts i centrum på ett annat sätt: man börjar intressera sig för att plocka svamp, plocka bär och för att i övrigt se vår svenska natur från dess bästa sida.
2 Oct 2020